Samen tegen eenzaamheid

KRIMPEN A/D IJSSEL. In Krimpen aan den IJssel binden negen maatschappelijke organisaties sinds dit jaar gezamenlijk de strijd aan tegen eenzaamheid onder de inwoners. Jeugd- en jongerenwerker Gunther Gehlich (58) ziet onder meer kansen voor verbinding tussen generaties. „Nu voelen ouderen soms angst voor rondhangende jongeren.”
eenzaamheid2

 

Onder de noemer ”Samen een tegen eenzaam” verrijst komende jaren eens per maand een kleine partytent in een van de Krimpense woonwijken. Iedereen kan daar, onder een genot van een kopje koffie, terecht voor ontmoeting en het opwerpen van ideeën. Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden-Holland trekt de kar van dit eigenhandig bedachte project. „Samen met acht andere Krimpense instellingen hebben wij de koppen bij elkaar gestoken”, verklaart jeugdwerker Gunther Gehlich. „Denk behalve ons aan Plaatselijk Platform Diaconieën die meedenkt over kerkelijke activiteiten, De Zonnebloem die begeleide vakanties aanbiedt, de politie en woningcorporatie QuaWonen. Ons gezamenlijke doel is het stimuleren van onderlinge ontmoetingen in de wijken. Daarnaast willen we als organisaties ons werk onder de aandacht brengen. Zo zijn we bij dit project uitgekomen.”

Afgelopen vrijdag stond de tent voor het eerst in het dorp opgetuigd, bij cultureel centrum De Tuyter. Over de opkomst is Gehlich niet ontevreden. „Er kwamen zo'n veertig mensen op af. Met zeker een derde van hen hebben we ook echt inhoudelijke gesprekken gevoerd.” Dit eerste jaar staan de bijeenkomsten in het teken van kennismaking met het project. Gehlich: „We willen zo nagaan wat er leeft, en wat mensen in hun wijk missen. Een vrouw vertelde bijvoorbeeld dat de koffiemiddagen voor ouderen vooral gericht waren op de bejaarden. Die vinden een rustige bijeenkomst prima, maar zij als 55+'er wenste er wat activiteiten bij. Een ander vroeg zich af of de gemeente niet een overzicht van alle activiteiten in Krimpen kon verzorgen, bijvoorbeeld in een huis-aan-huisblad. Al deze signalen gaan vervolgens naar de projectpartners die ze het beste op kunnen pakken.”

Op de partytent zullen jongeren niet snel afkomen, erkent Gehlich. De bezoekers op vrijdag waren allen de vijftig gepasseerd. Toch hoopt hij met het project ook jeugdigere inwoners uit hun isolement te halen. „Bij eenzamen denken mensen snel aan ouderen, maar je hebt veel jongeren die heel de dag achter hun pc zitten. Vaak wéten ze niet eens dat ze eenzaam zijn; ondertussen missen ze wel het sociale contact in de echte wereld.”

In het Krimpense Jongerencentrum ’t Onderdak komt hij ze soms tegen. „Jongeren kunnen daar op donderdag en vrijdag bij ons op bezoek komen. We hebben er een soort huiskamer waar ze elkaar kunnen ontmoeten en biljarten, voetballen of een computerspelletje spelen.” De enkele gameverslaafde die zich hier óók over de drempel waagt, zit er weliswaar direct weer achter een pc, maar hij heeft ondertussen wel nog énig contact met andere jongeren. Gehlich: „Als we vervolgens zien dat iemand vier uur in zijn eentje spelletjes speelt, stappen we eropaf. We proberen hem dan uit zijn cocon te halen.”


Bij dit nieuwe project ziet hij kansen om de talenten van juist deze jongeren te benutten. „Ouderen hebben vaak vragen over het gebruik van hun mobiele telefoon, hun computer of applicaties als Skype en WhatsApp. Die jongeren zouden hen daarin les kunnen geven.”

Sowieso kan het project het contact tussen de generaties bevorderen, meent de jongerenwerker. „Als Jeugdwerk Midden-Holland hebben wij de taak gekregen om die partytent elke maand op te zetten, en alles eromheen te regelen. Aan de jongeren die wij van ’t Onderdak kennen zouden wij bijvoorbeeld kunnen vragen om vooraf de flyers ervan in de wijk te verspreiden.” Ook het bijbrengen van respect voor ouderen ziet Gehlich hierbij als belangrijk doel: „Ouderen durven vaak niet langs rondhangende jongeren te lopen. Uit angst voor hen komen ze de deur niet meer uit, zonder dat de pubers dat doorhebben. Als beide groepen in gesprek komen, kunnen jongeren zulke dingen ontdekken en hier rekening mee houden. Ouderen leren juist om de jeugd niet langer als bedreiging te ervaren. Na dit eerste kennismakingsjaar wil ”Samen een tegen eenzaam” grotere activiteiten gaan beleggen; daar zou dit doel een plaats in kunnen krijgen.”

Social Media

FacebookknopTwitterknop